září 2018

Zamýšlím se nad hypoteční situací v ČR.

Od října se výrazně zpřísní poskytování úvěrů na bydlení. Kdo za tím stojí? - ČNB. Nejenže jsou stále uměle navyšovány úrokové sazby, navíc si mnoho lidí na úvěr na bydlení již nesáhne. Proč? Mnohem přísněji se bude posuzovat bonita pro maximální výši úvěru (HÚ)/měs. splátky/celkového zadlužení a stále větší význam budou mít vlastní zdroje. Je to dobře nebo špatně?

Realitní trh je předražený - poptávka převyšuje nabídku.., ale je toto skutečně správná a dlouhodobá cesta k řešení? Jak to pomůže mladým lidem/rodinám v řešení vlastního bydlení, když většinou nemají potřebné vlastní zdroje? Co na to cena nájemního bydlení - bude stagnovat? ..zřejmě ne. Zvýší se poptávka, cena půjde nahoru.

Mnohé mladé rodiny budou mít ještě větší problém než nyní - dlouho bez vlastního bydlení a v předraženém podnájmu. Nebude jim podinflační střádání vlastních zdrojů trvat spíše déle? Jak dlouhou budoucnost mají vztahy pěstované v "podkrovích vícegeneračních domů" s rodiči jednoho z partnerů? Ideální to zřejmě nebude.

Státní hypotéka s nízkou úrokovou sazbou? - proč ne. Ale jen "pár" párům dle přísných pravidel vč. omezení věkové hranice, omezené splatnosti a s vlastními zdroji. Vyčleněný balík peněz na letošek ze SFRB není zrovna velký.. Tento úvěr tak využije nemnoho párů, většina má smůlu a tedy nevyužijí úvěr s příjemnou úrokovou sazbou. Nebylo by vhodnější využít peníze ze SFRB jako vratku na úrokové sazbě z hypotéky/úvěru na bydlení PLOŠNĚ VŠEM! dle určitých pravidel podporujících dosažitelnost bydlení pro mladé rodiny?

Nedojde ve věci vlastních zdrojů k nechtěné podpoře černého trhu s úvěry/lichvy, které nelze nijak kontrolovat? Vše je otázkou času. Trh je provázaný více, než se může jevit na první pohled a je velmi těžké ho řídit doporučeními regulátora. No, uvidíme...

Potřebujete poradit?

Volejte na telefonní číslo: +420 724 689 628 či pište na e-mail: info@matejsimunek.cz

V případě nedostupnosti volejte mé asistentce Veronice Červenkové na tel.: +420 778 956 288.

 


Spolupracuji jako vázaný zástupce se společnostmi:

- Insia, a.s., IČ: 480 34 479, sídlo: Vinohradská 2828/151, 130 00 Praha - Žižkov,

- In Investments, s.r.o., IČ: 030 02 578, sídlo: K Moravině 1871/7, 190 00 Praha 9 - Libeň.

 

INSIA ico  jsem členem sítě INSIA
  jsem vázáným zástupcem spol. INSIA, a.s.

 

 

inin logo

  jsem vázaným zástupcem společnosti
  In Investments, s.r.o.

   

 

Registraci u ČNB lze ověřit v registru České národní banky